Sos pieczony bakłażan z rozmarynem

BAKŁAŻAN Z ROZMARYNEM

Odpowiednie przypieczenie bakłażana stanowi nie lada wyzwanie, jednakże nie mniej ważnym elementem w procesie tworzenia tego sosu jest odpowiednie zebranie wspomnianego warzywa.
Aura musi być sprzyjająca: zbiory należy zacząć podczas pełni księżyca. Odpowiednio wyszkolony chór zaczyna intonować pieśni, przy dźwięku których najmłodszy ze zgromadzonych zaczyna zbiory. Musi nosić czarną togę, na oczach mieć czarną opaskę, co każde trzy kroki wykonywać pół obrotu i wolno mu zbierać bakłażany tylko prawą ręką, wrzucając je do kosza zawieszonego na lewym ramieniu.
Dopiero tak zebrane bakłażany mogą być starannie upieczone i przetworzone na pastę, którą następnie należy dodać do majonezu, wraz z drobno posiekanym rozmarynem. To właśnie to połączenie, wraz z kilkoma ząbkami czosnku są w stanie zapewnić smak doskonały dla par lub osób o niezbyt napiętym grafiku spotkań towarzyskich do końca dnia.

Inne sosy