Sos habanero

BBQ HABANERO

Podczas jednej z naszych podróży po świecie trafiliśmy na Karaiby. Słyną one m. in. z tego, że rośną na niej spore ilości papryczek habanero (wbrew nazwie, nie pochodzą z Habany). Stanowią one podstawę wszystkich dodawanych przypraw. Spotkaliśmy tam legendarnego już lorda Sandys, który, będąc gubernatorem w Bengalu odkrył tak popularny dziś sos Worcester.
Jego wyraźny, ostry, octowy smak stanowi nieodzowny składnik sałatki Cesar i Krwawej Mery. Niedługo trwały nasze dyskusje, po których doszliśmy wspólnie do wniosku, że sosem Worcester można świetnie zastąpić wędzoną śliwkę przy tworzeniu doskonałego do mięs barbecue.
Później zaś sami wpadliśmy na ideę dodania niewielkiej ilości ostrych papryczek habanero, aby umożliwić wyraźniejsze wyczucie octowości Worcestera. BBQ-Habanero – połączenie idealne. Jak skarpetki do sandałów!

Inne sosy