SOS CZOSNKOWY
Nasz Mistrz Sosów doszedł do wniosku, że sos czosnkowy jest nieodzownym elementem każdego szanującego się menu sosów, dlatego postanowił się wybrać do Transylwanii w poszukiwaniu źródeł wszystkich historii związanych z czosnkiem, to znaczy do świata wampirów. Jednak w wyniku zabawnej pomyłki zamiast trafić do Transylwanii znalazł się w Pensylwanii, a zamiast wampirów napotkał tylko Indian…
Był to jednak szczęśliwy traf, ponieważ prędko się okazało, że, jak odkrył francuski badacz Henri Joutela, pierwotna nazwa jednej z największych aglomeracji świata brzmiała „Chicagoua” w języku Indian z Illinois, a nad brzegiem pobliskiej rzeki Des Plaines rosły całe łany rośliny zwanej dzikim czoskiem.
Stamtąd to właśnie, prosto od rdzennych mieszkańców Illinois i jednocześnie spadkobierców terenów Chicagoua przywiózł nas Mistrz przepis na sos czosnkowy, do którego wędruje jeszcze śmietana i nuta oregano, wyczuwalna końcem języka.